Kauko Röyhkä

Kauko Röyhkä on pitkän linjan kirjailija ja rockmuusikko. Hän syntyi Valkeakoskella 12. helmikuuta 1959. Ristimänimeltään taiteilija on Jukka-Pekka Välimaa. Röyhkä vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Oulussa. Ylioppilaaksi valmistuttuaan vuonna 1978 Röyhkä lähti Turkuun opiskelemaan kirjallisuutta. Opinnot kestivät kuitenkin vain vuoden verran, kun muusikon ja kirjailijan työt veivät mennessään. Myöhemmin hän päätyi asumaan Helsinkiin, josta hän muutti takaisin Turkuun vuonna 2009. Kauko Röyhkällä on kolme lasta.

Röyhkän ura alkoi vuonna 1980. Alun perin hän kaavaili itselleen kirjailijanuraa, mutta päätyi sittemmin myös musiikin alalle. Kauko Röyhkän tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa Talo meren rannalla, Lauralle, Paha maa ja Paska kaupunki. Romaani Kaksi aurinkoa oli Finlandia-palkintoehdokkaana vuonna 1996. Tunnustuksen pitkästä taiteilijan urastaan Röyhkä sai marraskuussa 2009, kun hänelle myönnettiin valtion taidepalkinto. Röyhkä on käsikirjoittanut myös kuunnelmia, joista hän on saanut kaksi kertaa sokeain kuunnelmapalkinnon.

Kauko Röyhkän kirjalliseen tuotantoon kuuluu muun muassa lukuisia proosateoksia ja pornotähti Henry Saaren elämäkerta. Hän on kirjoittanut lisäksi levyarvosteluja Rytmi-lehteen ja kolumneja Kalevaan. Röyhkän Miss Farkku – Suomi -romaanista on suunnitteilla Matti Kinnusen käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jonka ensi-ilta on alustavasti vuonna 2011. Elokuvaa kuvataan Oulussa. Suomen elokuvasäätiö on myöntänyt hankkeeseen liittyen Periferia Productionsille 15 000 € kehittämistuen.

Röyhkältä on ilmestynyt yhteensä 25 albumia. Tunnetuin yhtyeistä on ollut Narttu, joka toimi eri kokoonpanoilla vuosina 1980–1990. Röyhkä on myös levyttänyt muun muassa 500 kg lihaa – yhtyeen kanssa ja sanoittanut lauluja lukuisille muille artisteille. Seuraavan Röyhkä – levyn on suunniteltu ilmestyvän vuonna 2010.

Bibliografia

Proosaa

  • Tien laidalla Waterloo (Weilin + Göös, 1980)
  • Aave joka maalasi taulun (Weilin + Göös, 1982)
  • Oskar Koposen seikkailut (Weilin + Göös, 1985)
  • Magneetti (Weilin + Göös, 1987)
  • Kaksi aurinkoa (Like, 1996)
  • Silvia (Like, 1997)
  • Ocean City (Like, 1999)
  • Faust ja muita kertomuksia (Like, 2001, novellikokoelma)
  • Miss Farkku-Suomi (Like, 2003)
  • Henry ja minä (Like, 2004)
  • Avec (Like, 2006)
  • Job (Like, 2007)
  • Kesä Kannaksella (Like, 2009)

Muut kirjat

  • (toim.): Get on: 101 rocklyriikan parasta (Tammi, 2000)
  • Kauko Röyhkä & Timo Vikkula: Nuottikirja (Like, 2004)
  • The Velvet Underground ja Lou Reed (Like, 2007)
  • Juha Metso ja Kauko Röyhkä: Suursaari (Johnny Kniga, 2009)

Diskografia

Albumit

  • Steppaillen (EMI, 1980)
  • Uusia tansseja (EMI / Parlophone, 1981)
  • Mikki Hiiren myöhemmät vaiheet (Kerberos, 1982)
  • Onnenpäivä (Euros, 1983)
  • Lauralle (Euros, 1984)
  • Maa on voimaa (Euros, 1985)
  • Pikku enkeli (Euros, 1986)
  • Mielummin vanha kuin aikuinen (Euros, 1987)
  • Ihmelapsi (Euros, 1988)
  • Joko-tai (Euros, 1990)
  • Kaksi koiraa (Euros, 1990)
  • Tyttöjen ystävä (Herodes, 1991)
  • Olennainen välittyy (Euros, 1992)(live)
  • Jumalan lahja (EMI/Herodes, 1993)
  • Kaunis eläin (EMI/Herodes, 1994)
  • Akti (EMI/Herodes, 1995)
  • Sinä olet tähti (Ranka, 1997)
  • Puiden alle (Ranka, 1998)
  • Rock’n’roll-klisee (Ranka, 1999)
  • Miss Farkku-Suomi (Ranka, 2001)
  • Etsijät (Ranka, 2002)
  • Elämä ja Kuolema (Ranka, 2005)
  • Kauko Röyhkä & Riku Mattila (Ranka, 2008)
  • Kauko Röyhkä & Mikkelin kaupunginorkesteri: Zaia (Ranka, 2008)
  • Röyhkä ja Rättö ja Lehtisalo: Hiekkarantaa (2009)

Minialbumit

  • Paha maa (Euros, 1988)
  • Mutta, mutta (Euros, 1989)

Kokoelmat

  • Bossanova 80 – 82 (1982)
  • Kulta-aika (1986)
  • Extra (1988)
  • Lauluja rakastamisen vaikeudesta (1989)
  • Olen Messias (1992)
  • Talo meren rannalla (1996)
  • Pohjoinen taivas (1997)
  • 20 suosikkia – Lauralle (1998)
  • Räyhähenki muistelee – Kokoelma 1980 – 2000 (2000)
  • Pohjoinen taivas Osa 2 (2000)
  • 20 suosikkia – Talo meren rannalla (2002)
  • Selkäranka 1996 – 2004 (2004)
  • Lauluntekijä (2006)
  • Menneisyyden taikaa etsimässä 1980 – 1990 (2009)

Jätä kommentti.