Antti Tuuri – pohjanmaan kuvaaja

Antti Tuuri syntyi 1.10.1945 Pohjanmaalla, Kauhavalla. Yhteiskoulun jälkeen Antti Tuuri suuntasi Teknilliseen korkeakouluun ja valmistui graafisen alan diplomi-insinööriksi vuonna 1972. Opiskeluaikoinaan Tuuri työskenteli Saksassa ja tänä aikana hän kiinnostui kovasti saksalaisesta elämästä ja kulttuurista. Tuuri aloitti kirjoittamisen jo kouluaikoina. Hänen ensimmäisiä kirjoituksia löytyy Äpy-nimisestä lehdestä. Antti Tuuri toimi alussa vain osa-aikaisena kirjailijana, mutta vuonna 1983 hänestä tuli vapaa kirjailija.

Antti Tuuri on kirjoittanut noin tusinan näytelmiä. Suomen kansan suosion hän on saavuttanut Pohjanmaa-sarjallaan ja Rukajärventie-kirjoillaan, joissa keskitytään eloon maakunnissa.
Pohjanmaa-sarjaa Antti Tuuri kirjoitti yhteensä 15 vuotta. Pohjanmaa-kirjoissaan hän on keskittynyt Suomen historiaan kertoen talvisodasta ja siirtolaisuudesta Amerikkaan. Antti Tuuri on ollut kolme kertaa ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi ja vuonna 1997 hän sai sen Lakeuden kutsu –kirjastaan. Antti Tuurin kirjoja on käännetty 15 kielelle. Antti Tuurin teokset tunnistaa täsmällisestä kerronnasta, ja hyvin havainnoivasta tyylistä. Tekstistä ei suuremmilti kommentointia löydy. Tuurimainen teksti tarkoittaa helppolukuisuutta ja humoristisuutta tekstissä. Antti Tuuri kirjoittaa suorasti ja realistisesti tavallisista ihmisistä ja sijoittaa heidät häntä itseään kiinnostaviin ympäristoihin ja aikakausiin. Tuuri kirjoittaa harvoin vuoropuheluita vaan lähinnä kerronta on päähenkilön ajattelua seuraavaa.

Tuurin Pohjanmaa-sarjan romaanien henkilöitä on verrattu Aleksis Kiven Seitsemän veljestä – kirjan henkilöihin. Molempien kirjailijoiden kirjoissa seikkailevat henkilöt ovat stereotyyppisiä suomalaisuutta kuvaavia hahmoja.

 • Tuurin kirjoittamat romaanit
  Asioiden suhteet, 1971
  Marraskuun loppu, 1973
  Joki virtaa läpi kaupungin, 1977
  Vuodenajat maaseutukaupungissa, 1979
  Viisitoista metriä vasempaan, 1985
  Miehiä naisten kanssa, 1993
  Sotaan syylliset, 1994
  Elämä isänmaalle, 1998
  Aukko taivaassa, 2000
  Suuri asejuna Pietarista, 2006
  Surmanpelto, 2008
  Suuri viljajuna Siperiasta, 2009
  Pohjanmaa-sarja
  Pohjanmaa, 1982
  Talvisota, 1984
  Ameriikan raitti, 1986
  Uusi Jerusalem, 1988
  Maan avaruus, 1989
  Lakeuden kutsu, 1997

2 kommenttia “Antti Tuuri – pohjanmaan kuvaaja”

 1. Matti Pyykkö kommentoi:

  Oltuani nyt 3v. eläkkeellä, ole oppinut taas lukemaan.
  Tekniikan miehiä, Tuuri, Huovinen, Hyry…on helpompi lukea kuin es Kaari Utriota.

  Lasimestari Wallenberg nyt on menossa, Rahjan asejuna meni juuri.

  Kirjailijat kai eivät pidä tiletanttien ohjeista, mutta tuli hiljattain mieleen, että Pohjanmaa tuotti pitkään suurimman osan koko maailman laivatervasta.
  -Eikö olisi stoorin arvoinen asia?
  -Vai, onko semmonen jo tehty?

 2. Miska kommentoi:

  Ihan jees kaveri

Jätä kommentti.