Matti Salminen: Yrjö Kallisen elämätotuus

Harvalla tämän palstan lukijalla on henkilökohtaista kokemusta Yrjö Kallisen puhujanlahjoista. Korkeintaan on tavannut jonkun, joka on Kallista kuunnellut. Niin minäkin.
Mikä mies tämä Oulun lahja Suomen hengenelämälle oikein oli, kun hänestä vielä yli sata vuotta syntymän jälkeen uusia kirjoja väsätään, kysyy teinix. Vaikka monta on jo kirjoitettu.

Minimifaktat löytyy Wikipediasta ja syventävä osuus kirjastosta. Lyhyt tiivistys:

Vuonna 1886 syntynyt Kallinen työskenteli kansakoulun käytyään pitkään Keisarillisen Rautatielaitoksen palveluksessa. Samalla hän oli aktivi Teosofisessa Seurassa ja Sosialidemokraattisessa puolueessa, kunhan se ehdittiin perustaa. Vuoden 1918 sisällissodan aikana hän yritti Oulussa rauhanomaista aseleposopua rintamien välille, verenvuodatuksen välttämiseksi. Pasifisti kun oli asenteeltaan. Eihän se Marskille passannut, joten vainaita tuli kun Oulua vallattiin. Tämä vei Kallisenkin pikaoikeuden eteen ja neljällä kuolemantuomiolla sovittelija palkittiin. Liki neljän nälkäisen vankilavuoden jälkeen Kallinen vapautui ja pääsi töihin Edistysmielisen osuusliikkeen (R.I.P.) valistusosastolle matkasaarnaajaksi. Osuusliikeaate olikin neljäs Kallisen ajattelun peruspilari. Viides oli looginen kieltäytyminen tottelemasta mitään hierarkiaa tai organisaatiota, jos ajatus ei sovi omaan maailmankäsitykseen. Todellinen anarkisti ja toisinajattelija siis. Joka kohosi viime soten jälkeen myös puolustusministeriksi. Käveleväksi paradoksiksikin kutsuttiin ukkoa joskus.

Matti Salminen lähestyy kohdettaan hieman eri vinkkelistä kuin edelliset elämäkerturit. Hän ei niinkään kaivele esiin mitä muut ovat Kallisesta sanoneet, vaan etsii lukuisista arkistoista Kallisen alkuperäistä ääntä ja tekstiä. Löytäen monia ennen julkaisemattomia kirjoituksia, joista monen ovat liki profetiamaisia kirkkaan älykkäässä analyysissään tosiolevaisen olemuksesta ja maailmanmenosta yleensä ja erityisesti. Pitkät lainaukset tekevät kirjasta hetkittäin raskaslukuisen. Aihe on kuitenkin niin mielenkiintoinen, että Kallisen kirjeetkin kahlaa läpi ilolla. Niin, joskus maailmassa ihmiset kirjoitteli semmoisia paperisia kirjeitä toisilleen, aatella!

Mikään helppo luonne ja jeesmies Kallinen ei ollut. Salmisen kirjan perusteella voisi sanoa jopa änkyräksi. Tai positiivisessa mielessä: älyllisesti ja moraalisesti rehellinen mies. Oppositiossa Kallinen oli niin demarien kuin teosofienkin johtajien kanssa, vaikka pysyi jäsenenä molemmissa. Ajallista perspektiiviä kirjan aikakaareen antaa paitsi sisällissota -18 myös visio Jiddu Krishnamurtin ympärille perustetun teosofisen Idän Tähti-järjestön lopettamisesta. Jiddu-poika lopetti palvonnan ja organisaation itse, yhdellä puheella vuonna 1929, ja Kallinen oli paikalla.

Salminen käsittelee myös ennen tutkimatonta puolta Kallisen elämästä. Hänen tutkimustensa mukaan selibatismi ei kuulunut Kallisen suosikki-ismeihin. Vaikka avioliiton rauhaisaan satamaan hän ankkuroitui vasta kuuskymppisenä.

Rohkenen suositella jos elämään mahtuu muutakin kuin Idols ja MM-lätkää.

Yksi kommentti “Matti Salminen: Yrjö Kallisen elämätotuus”

  1. Pekka Mäkelä kommentoi:

    Pala pudonnut matkalla: Kirja on tietenniin Yrjö Kallisen elämä ja totuus.

Jätä kommentti.