M -Y Joensuu: Harjunpää ja rautahuone

Seitsemän vuoden tauolta palannut M Y Joensuu ei petä ystäviään. Harjunpää jatkaa väkivaltatutkijana, vaikka työ näyttää loputtomalta eikä elossa ilon hetkiä paljoa ole. Kerrontatapa on tuttua näkökulman vaihtoa. Milloin äänessä on Harjunpää, rakkauden keikkatyöläinen Orvo H, pyörätuolineito Neea tai raatokärpänen. Ei ihan minäkertojana, vaan näkövinkkelin antajana. Rautahuone ei ole tila, ennemminkin mieliala. Sen mustan näköalattomuuden ilmentymä, josta kirjan maailma paljolti koostuu.
Kaiken pahuuden penkomisen keskellä Harjunpää ei ole kylmettänyt mieltään, ja sen kirja alun vauvakuolemasta epäillytkin lopulta myöntävät.
Orvo onkin ristaritainen kuin elämä itse. Sairaanhoitaja, parantavakäsinen hieroja, minijeesus ja sivutoiminen prostituoitu jota kotihelvetissä nöyryyttävät niin äiti kuin isoisä. Orvon ainoa rakkaus tuhoutuu ennen kuin kunnolla kukoistaa. Semmoisestahan ei voi seurata mitään hyvää.
Joensuun tyylistä pidän. Huumori ei ole päälleliimatun koomista kommunikointia vaan tilanteiden tuomaa , välillä surkuhupaista absurdismia. Mielenkiinnolla odotan vaikkapa kuinka tulevassa elokuvassa visualisoidaan poliisien tutkimusmatka dildokauppaan. Ihan sivumietteenä tuntuu, jotta Peter Franzen ei ehkä ole paras valinta Harjunpääksi, mutta katotaan ensin Pahan pappi ja teilataan vasta siten. Parempi poliisi kuitenkin kuin Veijonen tai Lohtander.
Jaarittelija tai rönsyilevä lavertelija Joensuu ei ole, joidenkin kotimaisten kollegiattarien tapaan. Tiukkaa lausetta, jotka vievät tarinaa ja lukijaa. Ihan kaikille lukijoille ei ehkä sovi tarkka, asiantunteva kuvaus vainajan mätänemisprosessin etenemisestä.
Jos Westön yksi päähenkilö on vanha Helsinki niin Joensuu nostaa esiin nykyajan kaupungin. Tuntui, että hieman irrallinen luku Vyölaukkumiehestä oli mukana vain Katajanokan kattojen ja lokkien mukaan saamiseksi. Tai sit mie en vain hahmottanut kokonaisuutta kertalukemisella. Ja tämä Vyölaukkumiehen seikkailu ei kumoa edellistä kappaletta tiukasta tyylistä.
Rohkenen suositella.

Jätä kommentti.