Linnunaivot, Johanna Sinisalo

Johanna Sinisalo on kirjailija, joka osaa yllättää, hän ei toista itseään. Linnunaivoissa hän on omassa elementissään, jossa patikoidaan päin pelkojaan, olosuhteissa, joissa päähenkilöt juuri ja juuri selviävät. Hän on itse matkailija, joka taittaa taivalta jalan, reppu selässä pienin varustein. Kirjan autenttisuus pohjaa siis omaan kokemukseen.

Matkakumppanukset ovat sattumoisin yhteen yhtyneet, mies on patikoinnin suurmestari, tyttö ensikertalainen, mistään tietämätön, uhkarohkeilija, joka lähtee hetken mielijohteesta matkalle miehen kanssa jonka tuskin tuntee.

Uuden maailman maisemat ovat ennakoitua vaativammat, mies ei anna armoa eikä tyttö sitä pyydä. Luonto on ihmistä vahvempi, se ei anna vaihtoehtoja, eikä toista kertaa yrittää.

Matkalla paljastuu ihmisen raadollisuus toista kohtaan, kaikki keinot käytetään vaikka etiketti on olemassa, se unohtuu tiukan paikan tullen. Viime hetkellä tulee pelastaja.

Finlandiapalkinto ei mennyt turhaan Sinisalolle, tämä Linnunaivojen ajanhenkinen tarina on myös kannanotto.

Taitava kirjoittaja pystyy yhdistämään jännitysromaanin, kasvukertomuksen, orastavan parisuhteen synnyn, luonnonvoimien ylivertaisuuden, nykyihmisen tarpeen äärirajoilla kokemiseen, matkakertomuksen helppolukuisessa muodossa. Helppous on näennäistä, kirja haastaa lukijan ottamaan itse kantaa, selvittämään elämänarvojaan ja asenteitaan. Elämänhallinnasta puhuminen ja extreme-touhu tuntuvat lastenleikiltä, kun tullaan perimmäisten kysymysten äärelle

Jätä kommentti.