Leena Lander

Leena Lander on turkulainen kirjailija, joka on syntynyt 1955. Lander on ollut kolmena vuonna ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi ja pohjoismaisen kirjallisuuspalkintoehdokkaana hän on ollut kahdesti.

Landerin romaaneja on käännetty monelle kielelle: ruotsiksi, norjaksi, tanskaksi, ranskaksi, saksaksi, hollanniksi, italiaksi, espanjaksi, islanniksi, venäjäksi, viroksi, latviaksi, liettuaksi, englanniksi, puolaksi, arabiaksi ja syyriaksi. Landerin teos Tummien perhosten koti on ensimmäinen suoraan suomesta arabiaksi käännetty nykyproosan edustaja.  Landerin teoksista käännetyimmät romaanit ovat Tummien perhosten koti, Tulkoon myrsky ja Iloisen kotiinpaluun asuinsijat sekä Käsky. Tummien perhosten kodista ja Käskystä on tehty elokuva.Leena Lander kirjoittaa historiaan perustuvia teoksia. Hänen lapsuutta siivittäneet kokemukset ovat läsnä hänen teoksissaan, erityisesti poikakodin ainoana tyttönä oleminen. Leena Lander on valmistunut Turun yliopistosta. Siellä hän opiskeli suomen kieltä, yleistä kirjallisuustiedettä, kulttuurihistoriaa, tiedotusoppia ja kasvatustieteitä.

Lander on taiteilijanimi, joka tulee Leena Landerin aiemmasta sukunimestä Silanderista. Hänen aikaisemmasta avioliitosta hänellä on kolme poikaa. Vuonan 2008 Leena Lander avioitui Hannu Raittilan kanssa.

Landerin teos Liekin Lapset synnytti riidan Tammen kanssa siitä, onko se itsenäinen teos vai Jumalattoman kova tinki –teoksen uudempi versio. Lander itse on sitä mieltä, että teos on itsenäinen eikä siis ole paranneltu versio Halikon kunnan tekemästä tilausteoksesta (Jumalattoman kova tinki).

Leena Lander asu nykyisin Paraisilla.

Tuotanto

 • Syyspastoraali. Kirjayhtymä, 1982.
 • Siipijumala. Kirjayhtymä, 1984.
 • Kuolemaan tuomitun tarina. Suuret Seikkailut. Kirjayhtymä, 1986.
 • Lankeaa pitkä varjo. Kirjayhtymä, 1986
 • Jumalattoman kova tinki. Kirjayhtymä, 1987.
 • Purppurapurjeet. Kirjayhtymä, 1989.
 • Tummien perhosten koti. Kirjayhtymä, 1991.
 • Tulkoon myrsky. WSOY, 1994.
 • Iloisen kotiinpaluun asuinsijat. WSOY, 1997.
 • Käsky. WSOY, 2003.
 • Liekin lapset. Kustannusosakeyhtiö Siltala, 2010.

3 kommenttia “Leena Lander”

 1. Tiina Jyrkkänen kommentoi:

  Tummien perhosten koti \,,/
  5/5
  toimii

 2. Marja Honkanen kommentoi:

  En ole mikään kirjallinen huippuihminen, Mutta olen aina pitänyt sinun teksteistäsi.
  Niissä on senkaltaista angstia, mikä liittää minut omaan menneisyyteeni. Jotain sellaista vittumaista ei-sanomattomuutta ja piinaa, Pätee ainakin minun lapsuuteeni ja nuoruuteeni. En siis lue paljon kirjoja, mutta Landerit luen mielelläni.
  Yleensä kukaan minun “lukevista” ystävistäni ei tunne sinun tuotantoasi.
  Ja aina sanon- leena lander, lukekaa.
  Mutta itse olen tosiaan saanut sinun teksteistäsi psykologista apua.
  Marja Honkanen

 3. tomi tominen kommentoi:

  helvetin hyviä bookseja

Jätä kommentti.