Laura Honkasalo

Laura Honkasalo (s. 1970) on Helsingissä asuva kirjailija, toimittaja ja kääntäjä. Kallion ilmaisutaitolukiosta ylioppilaaksi kirjoitettuaan Honkasalo opiskeli Helsingin yliopistolla taidehistoriaa ja valmistui sieltä filosofian maisteriksi vuonna 1999. Lisäksi hän on suorittanut kirjallisuuden Master of Arts –tutkinnon Kentin yliopistolla Englannissa ja opiskellut keskiajan kirjallisuutta Dublinin Trinity Collegessa. Tähän mennessä kirjailija on julkaissut viisi romaania ja yhden novellikokoelman.

Honkasalo on harrastanut kirjoittamista seitsemänvuotiaasta asti ja aiheiksi kelpasivat tuolloin kaikki, mihin hänellä oli minkäänlaista kosketuspintaa. Myöhemmin tarinat muuttuivat seikkailukertomuksiksi ja fantasiaksi. Nuorempana hän kirjoitti myös runoja, joita on julkaistu Minun maailmani -antologiassa 1986. Hyväksyntää romaanikäsikirjoituksilleen kirjailijanalku sai odotella hetken. Laura Honkasalo ehti kirjoittaa 13 romaanin käsikirjoitusta ennen kuin tärppäsi.

Vuonna 2000 julkaistu esikoisromaani Metsästä tuli syöjätär on sadunomainen kertomus Linnea-tytön kasvuvuosista hirviömäisen äitipuolen varjossa. Romaani voitti ilmestyttyään kolmannen palkinnon WSOY:n nuortenkirjakilpailussa. Seuraavana vuonna ilmestynyt teos Sinun lapsesi eivät ole sinun perustui osin kirjailijan omiin kokemuksiin kommunistisia arvoja vaalivassa perheessä kasvamisesta. Kirjaa työstäessään hän luki 70-luvun lehtiä, jotta saisi tunnelmasta aidomman. Idean taistolaisuudesta kertovasta kirjasta Honkasalo sai alun perin jo 15-vuotiaana halusta herättää monipuolisempaa keskustelua taistolaisaatteesta. Ilmestyessään kirja saikin runsaasti myönteistä julkisuutta.

Honkasalon kolmas kirja, nuortenromaani Siskoni, enkelinluinen tyttö(2001) nostaa esiin nuorten tyttöjen kohtaamat kauneusihanteiden asettamat paineet kertomalla kahden siskopuolen, Iisan ja Katjan tarinan. Vuonna 2002 julkaistussa novellikokoelmassa Lumen saartama kahvila toistuvat samat teemat kuin kirjailijan nuortenkirjoissa, kuten lapsuuden turvattomuus ja siitä aiheutuvat myöhemmät ongelmat.

Neljäs romaani Tyttökerho (2005) ei ole ongelmavapaa sekään, päinvastoin. Tyttökerhon päähenkilöt ovat kolmekymppisiä sinkkuja, joiden epäonnistumiset rakkauselämässä ovat aiheuttaneet muun muassa hylätyksi tulemisen kokemuksia. Käsiteltyjä teemoja ovat jälleen kerran myös itsetunto ja ihmisenä kasvaminen. Viimeisimmän teoksensa Eropaperit Laura Honkasalo julkaisi vuonna 2009. Myös se kuvaa ihmissuhteiden ongelmallisuutta. Kirja on tarina avioeron vaikutuksista eri osapuolten elämässä sekä tulevien ihmissuhteiden rakentamisessa.

Vaikka Laura Honkasalon teokset ovat menestyneet hyvin, ei hän ainakaan toistaiseksi haaveile kokoaikaisesta kirjailijan ammatista. Päivätyökseen hän työskentelee toimittajana Demi-nuortenlehdessä. Kirjailija on kuvannut haastatteluissa toimittajantyötä mielekkääksi, sillä siinä pääsee tapaamaan ihmisiä. Lisäksi Honkasalo on kääntänyt Aku Ankkaa, joka on haastanut sanataiturin jälleen aivan uudenlaiseen kirjoittamiseen. Sarjakuvaharrastaja kirjoittaa säännöllisesti myös Sarjainfo-lehteen.

Harrastuksikseen, jatkuvan ja kokoaikaisen lukemisen lisäksi, Honkasalo kertoo valokuvaamisen, kauhuelokuvat, joogaamisen, uinnin, askartelun, maatuskat ja juhlien järjestämisen ystäville.

Teokset

  • Metsästä tuli Syöjätär, nuortenromaani 2000
  • Sinun lapsesi eivät ole sinun, romaani 2001
  • Siskoni, enkelinluinen tyttö. Nuortenromaani. WSOY, 2001
  • Lumen saartama kahvila, novellikokoelma 2002
  • Tyttökerho, romaani 2005
  • Eropaperit, romaani 2009

Yksi kommentti “Laura Honkasalo”

  1. Ulla Myllymäki kommentoi:

    Eropaperit on yksi parhaista lukemistani kirjoista. En ole itse erolapsi, eivätkä omat lapseni ole, mutta kirjasta pystyi iholla tuntemaan sen tuskan, mikä erolapsella pahimmillaan voi olla. Lisäksi suvun mahtiäidin, Leean elämän kuvaus kokonaisuudessaan oli hieno lukukokemus.

Jätä kommentti.