Juha Itkonen

Juha Itkonen löysi itsestään kirjailijanalun jo pikkupoikana, kun hän ryhtyi kirjoittamaan tarinoita omaksi ja perheensä iloksi. Parikymmentä vuotta myöhemmin kirjoittamisesta tuli Itkoselle ammatti. Juha Itkonen kuuluu nuoren kirjailijapolven kärkinimiin. Kolme romaania, lastenkirjan ja novellikokoelman julkaissut kirjailija on niittänyt teoksillaan runsaasti mainetta ja kunniaa muun muassa erilaisten kirjallisuuspalkintojen muodossa.

Juha Heikki Itkonen syntyi 8. kesäkuuta 1975 Hämeenlinnassa. Hän valmistui valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta 2001 ja on työskennellyt toimittajana ja toimituspäällikkönä Apu-lehdessä. Itkonen asuu Helsingin Arabianrannassa vaimonsa Maija Itkosen ja vuonna 2005 syntyneen poikansa kanssa. Maija Itkonen (s. 1977) työskentelee teollisena muotoilijana ja muusikkona. Myös Juha Itkonen on kunnostautunut musiikin saralla omassa bändissään.

Juha Itkosen esikoisteos Myöhempien aikojen pyhiä (Tammi 2003) menestyi ja sai osakseen paljon huomiota. Romaani kertoo kahdesta mormoninuorukaisesta ja toisen rakkauden kohteesta Emmasta. Kolmen kertojan tarinat kietoutuvat toisiinsa jännittävällä tavalla ja tuovat tapahtumien kulkuun vaihtelevia näkökulmia. Myöhempien aikojen pyhiä valittiin Finlandia-palkintoehdokkaaksi ja se sai Kalevi Jäntin palkinnon.

Toisesta, vuonna 2005 julkaistusta romaanistaan Anna minun rakastaa enemmän (Teos) Itkonen sai Valtion kirjallisuuspalkinnon. Teoksessa kansainvälisesti menestyneen muusikon Summer Maplen tarinaa kertovat hänen entinen poikaystävänsä ja äitinsä. Se on kiihkeä tarina kahden sukupolven toteutuneista ja toteutumattomista unelmista ja näiden unelmien hinnasta. Syksyllä 2007 ilmestyi Itkosen kolmas romaani Kohti (Otava). Se on koskettava kertomus hajonneesta perheestä ja kahdesta sukupolvesta, jotka koettavat löytää tien toistensa luo. Myös uusi teos menestyi: se valittiin vuoden Finlandia-ehdokkaaksi, ja voitti Nuori Aleksis -palkinnon vuonna 2008. Samoihin aikoihin Juha Itkonen julkaisi yhdessä vaimonsa Maijan kanssa lastenkirjan Topsi ja tohtori Koirasson (Otava). Vuoden 2008 lopulla Itkoselta ilmestyi novellikokoelma Huolimattomia unelmia (Otava)

Itkosen uusi romaani Seitsemäntoista ilmestyy elokuussa 2010.

Teokset

  • Myöhempien aikojen pyhiä (2003)
  • Anna minun rakastaa enemmän (2005)
  • Kohti (2007)
  • Topsi ja tohtori Koirasson, yhdessä Maija Itkosen kanssa (2007)
  • Huolimattomia unelmia (2008)

Jätä kommentti.