Jean M. Untinen-Auel

Jean Marie Untinen-Auel on suomalaisesta suvusta tuleva yhdysvaltalaiskirjailija. Hän on kirjoittanut supersuositun Maan Lapset -kirjasarjan, jonka viimeinen osa ilmestyi keväällä 2011. Maan lapset kertoo jääkauden aikaisesta Euroopasta, jossa neandertalinihmiset ja Cro Magnon -ihmiset elivät rinta rinnan.

Untinen-Auel on syntynyt 18.2.1936 Chicagossa. Hänen kaikki neljä isovanhempaansa olivat suomalaisia, jotka muuttivat Yhdysvaltoihin 1900-luvun alussa. Jean Untinen meni naimisiin jo 18-vuotiaana miehensä Ray Auelin kanssa. Pari sai nopeasti viisi lasta ja 25-vuotiaana Jean M. Untinen-Auel oli jo täysipäiväinen äiti ja kanslisti.

Työnsä ja kiireidensä ohella Untinen-Auel työskenteli teknisenä kirjoittajana, opiskeli ja kirjoitti runoja. Untinen-Auel suoritti aikuisopiskelijana MBA-tutkinnon ja yleni luottopäälliköksi. Pian tämän jälkeen hän kuitenkin irtisanoutui työstään ja ryhtyi kirjoittamaan novellia esihistoriallisesta Ayla-tytöstä.

Materiaali paisui ja Aylan tarina venyi lopulta kuudeksi kirjaksi. Untinen-Auel kävi muun muassa selviytymiskurssin, jossa oppi muun muassa tekemään tulen ja muokkaamaan nahkaa. Ensimmäisen kirjan menestyttyä kirjailija on päässyt käymään arkeologisilla kaivannoilla ja lisäämään tutkimusta. Tämä näkyy tekstissä ja uudempia kirjoja on myös kritisoitu nippelitiedon runsaudesta.

Maan Lapset -sarja

1.       Luolakarhun klaani, 1981
Sarjan ensimmäinen osa esittelee päähenkilön, Ayla-nimisen tytön, joka menettää perheensä maanjäristyksessä. Ayla on nykyihmisen esi-isän, Cro Magnon -ihmisen kaltainen, mutta pian sukupuuttoon kuolevat neandertalinihmiset ottavat hänet hoitoonsa.

Teos kertoo erilaisuudesta ja erilaisen kansan tapoihin sopeutumisesta. Neandertalinihmiset olivat erinäköisiä ja käyttäytyivät eri tavoin kuin Cro Magnon -ihmiset. Asetelma yhtä aikaa elävistä kansoista on spekulaatiota, jota ei ole todistettu.

Ayla sopeutuu jotenkin neandertalinihmisten joukkoon ja kasvaa siellä teini-ikäiseksi. Hän saa lapsen, joka on sekoitus kahta ihmislajia. Ayla kuitenkin kapinoi vanhoja, jäykkiä sääntöjä vastaan ja lopussa hänet tuomitaan kuolemaan. Ayla joutuu lähtemään pois ja jättämään poikansa. Lopussa hän lähtee etsimään kaltaisiaan ihmisiä.

2.       Hevosten laakso, 1982
Puolet teoksesta Ayla elää yksin suojaisassa laaksossa, jossa on hevoslaumoja. Hän ottaa kasvatettavakseen ja ystäväkseen pienen varsan ja myöhemmin leijonanpennun. Kirjan puolivälissä alueelle eksyy ihmisiä, joiden kimppuun leijona hyökkää. Ayla ehtii pelastaa toisen, Jondalar-nimisen miehen. Pari rakastuu eläessään luolassa kahdestaan.

3. Mammutin metsästäjät, 1985

Ayla ja Jondalar lähtevät Hevosten laaksosta ja tapaavat mammutin metsästäjiä. He liittyvät Mamutoi-heimoon ja elävät siellä vuoden ajan. Vuoteen mahtuu paljon tunteenpuuskia ja jännittäviä tapahtumia, kun Ayla muun muassa ottaa kasvatettavakseen pienen sudenpennun heimon vastustuksesta huolimatta. Lopussa pari päättää lähteä vaeltamaan kohti Jondalarin kotia.

4.       Tasangon vaeltajat, 1990
Jondalarin kotiin on vuoden matka. Mukana kulkevat kaksi kesytettyä hevosta ja susi. Matkalla pari tapaa monia kansoja ja ihmisiä ja mukaan mahtuu myös vaaroja, mutta lopussa pari saapuu paikkaan, josta Ayla on nähnyt enneunia. He ovat päässeet kotiin.

5.       Luolien suojatit, 2002
Teos kertoo Aylan ja Jondalarin sopeutumisesta kotiyhteisöön, Jondalarin kansaan Zelandoneihin. Ayla on tullut raskaaksi matkan aikana ja saa kirjassa lapsen. Naisen kokemuksen neandertalinihmisistä ja tämän taidot sekä parantajana että metsästäjänä tekevät muihin suuren vaikutuksen. Jotkut ovat myös kateellisia ja yrittävät aiheuttaa parille hankaluuksia, mutta Ayla ja Jondalar pitävät pintansa, menevät naimisiin ja asettuvat aloilleen.

6. Maalattujen luolien maa, 2011

Sarjan viimeisessä teoksessa Ayla harjoittelee heimonsa Zelandoniksi, parantajaksi. Koulutus on vaativaa ja vaatii perheeltä paljon uhrauksia, mutta Aylalla on hengellisen johtajan tarvitsemat ominaisuudet, eikä hän voi vältellä kohtaloaan. Viimeinen teos kokoaa yhteen ja kertaa paljon myös aiempien teosten tapahtumia.

Jätä kommentti.