Daniel Negreanu: Pokerimestarit

Pokerimestarit on netti- ja livepokerin pelaajille suunnattu opus pokerin saloihin. Kirjaan on valittu joukko enemmän tai vähemmän suuria nimiä ja mestareita, jotka tuntevat pokeripelit kuin taskunsa. He jakavat ajatuksiaan pelien strategioista ja taktiikoista. Näiden ajatusten avulla pitäisi lukijan päästä voittojen tielle pokerin monimutkaisessa ja salamyhkäisessä maailmassa.

Kirjassa keskitytään erityisesti suosittuun no-limit hold’emiin. Kirjan mestarit ovat yhdessä voittaneet enemmän kuin 20 World Series of Poker –pokeriturnauksen ranneketta. Yhteensä voittoja näille hepuille (ja heppuliineille) on kertynyt yli 50 miljoonaa dollaria. Kirjan mestarit ovat Daniel Negreanu, Dan Harrington, Kathy Liebert, Marcel Luske, Mike Sexton, Mel Judah, Chris Ferguson ja T.J. Cloutier. Kaikki he ovat kirjan tekijöitä. Suomenkielisen version kirjasta on kustantanut Readme.fi (2009).

Kirjassa on myös Marc Salemin, kuuluisan psyykikko-kirjailijan, vinkkejä ihmisten lukemisesta. Hän neuvoo, miten tunnistaa bluffaamisen pokeripöydässä.

Jokaiselle mestarille on kirjassa esitetty peruskysymyksiä pokeriin liittyen; mitä vaaditaan pokerin huipulle aikovilta, mitä ominaisuuksia ja luonteenpiirteitä pokerimestarilla tyypillisesti on, rahaan ja sen hallitsemiseen liittyvät pulmat, strategiat turnauksiin (miten pelata käsiä pitkien, monta päivää kestävien turnauksien eri vaiheissa), tellit ja muuta vastaavaa.  Siinä se kirjan perusidea, elikkä kirja on oikeastaan kooste eri henkilöiden haastatteluista. Haastattelut ovat kolmisenkymmentä sivua pitkiä.

Kiinnostavuus piilee nimenomaan mestarien mielipiteiden eroissa ja niiden vertailussa toisiinsa. Samalla tulee esille totuus siitä, ettei pokerissa tietenkään ole yhtä ainoata hyvää tapaa pelata.

Mikäli hakee suurta pokeriopasta tai vastaavaa, pettyy tämän kirjan kohdalla. Sitä se ei ole. Haastatteluluontoisuus ei yksinkertaisesti jätä tilaa syvemmille taktikoinneille. Kirjasta saa toki paljon hyviä vinkkejä, jotka ovat varmasti aloittelijoille todella hyödyllisiä. Toisaalta joistakin seikoista mestarit ovat hyvinkin vahvasti eri mieltä, en tiedä miten se auttaa aloittelevaa pelaajaa. Ainakin käteen jää jo edellä mainittu ”ei vain yhtä tapaa pelata”-lähestyminen pokeriin. Hiukan edistyneempi pelaaja saattaa kokea muutaman ahaa-elämyksen, mutta suurin osa kirjasta on varmasti peruskauraa.

Marc Salemin huomiot sanattomasta viestinnästä sen sijaan ovat hyvinkin kiinnostavia ja varmasti hyödyllisiä, pokeri kun on myös ihmisten lukemista.

Lyhyesti tiivistäen: voin suositella kirjaa pokerista kiinnostuneille. Aloitteleva pelaaja löytää kirjasta varmasti hyödyllisiä yksityiskohtia. Kirja on sopivan kevyt, eikä liian teoreettinen.

Jätä kommentti.