Tiedän ja Uskon, Antti Eskola

Antti Eskola: Tiedän ja uskon. Otava 2003.

Tämä kirja on jo vuodelta 2003, mutta tuoreuttaan ja ajankohtaisuuttaan se ei ole menettänyt. Emeritus professori Eskola, tulipunainen kommunisti, ateisti ja tiedon todistusvoimaan uskova pohtii omaa suhdettaan siihen, mitä sanotaan tiedon ja uskon asiaksi – onko tilaa molemmille.

Kirjassaan Eskola pohtii vaihtoehtoa, jossa tieteellinen maailmankuva ja henkilökohtainen usko eivät suljekaan toisiaan pois, vaan elämäntilanteiden muuttuessa ne molemmat voivat tukea ja täydentää toisiaan. Molemmat auttavat ymmärtämään maailman syntyä; luontoa voi tarkastella vuoroin evoluution ja vuoroin Jumalan luomistyön tuloksena.

Kävin käsiksi kirjaan, koska kirkko ja sen myötä usko ovat menettämässä asemiaan ihmisten elämässä Kirkostaeroamiset ja kriittinen keskustelu eivät ole pahasta, mutta uhkaqkuvat maailmalla, ihmisten rikkonaisuus ja elämänhallinnan puute tässä tietoyhteiskunnassa ovat realiteetti. Jotta ihmiset selviäisivät tarvitaan muutakin kuin tietoa, tieteen ratkaisumalleja. Ihmisyys, usko johonkin katoamattomaan on tarpeen kun laskelmat ja toimintajärjestelmät pettävät.

Jätä kommentti.