Anneli Vainio: Kastansavuorten kylä

Ranskan ystävä kun olen, kaikki varsinkin Provenceen liittyvä tulee luetuksi. Ranska kirvoittaa ihastuksen ilmaisuja, elämänmenoa ihaillessa. Linna Ranskassa on monen unelma, niin kirjoittajankin. Hän on lääkäri ja tuttavuus maahan alkoi 1983, ranskalaisia visiitteja vuosikymmenten aikana ja lopulta muutto Thoirasin remontoituun linnaan pysyvästi 2002.

Remontti kesti 8 vuotta, eikä käänteitä puutu matkan varrella. Vainio on parhaimmillaan kertoessaan yhteistyöstä kyläläisten kanssa, patikkaretkistä ja puutarhan hoidosta sekä Topi-koirasta, suun ja sydämen nautinnoista hyvän ruuan, kulttuurin ja sosiaalisen kanssakäynnion kautta. Tarpeettomalta tuntuu sen sijaan resepti-kokkausjakso samoin kodinvaihtoosio yksityiskohtineen. Vainio on kuivahko sanankäyttäjä, jonka tyyli ei käänny kepeäksi ja lennokkaaksi, mutta kertoessaan arjesta hän on sananmukaisesti kotonaan.  Luin kirjan kolmessa päivässä aurinkovarjon alla, missäpä muuallakuin Ranskan Provencessa.

Peter Maylen kirjojen lisäksi ylittämätön on mielestäni Kari Kyrönsepän Provencen syleilyssä, hyvänä kakkosena Juha Tunturin Jalan halki Ranskan. Kyrönsepän kirjassa on klassikkoainekset.

Yksi kommentti “Anneli Vainio: Kastansavuorten kylä”

  1. mervi räihä kommentoi:

    Painovirhe Anneli Vainion kirja-arviossa: pitää olla Kastanjavuorten kylä.

Jätä kommentti.